Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Bigcam 3 400 extra long cold start 40f

  1. #1
    Sergeant akita91's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    CREVE COUER , ILLINI
    Posts
    75
    Thanks
    86
    Thanked 11 Times in 8 Posts

    Default Bigcam 3 400 extra long cold start 40f

    Whats the common problems with hard start ? i have 2 batteries, both charged,it takes at least 2 cranks each about 15-20 sec before it fires up.missing ,dies if i keep foot of throttle ,gotta hold for about another 15-30 sec wot , rpms slowly crawls to 2100.
    Ive read some threads here and other places,it could be pump,cylinder comperssion or else ?if its above 50 ,starts right up

  2. #2
    Colonel Elijah95's Avatar
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Georgia
    Posts
    386
    Thanks
    122
    Thanked 245 Times in 114 Posts

    Default

    Have you ruled out the possibility of fuel drain back? Losing prime can make a mess out of a perfectly good engine on initial start up
    1974 AMG M35a2 Wo/Winch, Spin ons, White LDT & Whistler, G177's, H1 seat, LEDs, previously a Georgia DOT truck

    1990 M923a2, super singles, soft top, fuel turned up
    Wanted: 900 series hard top, RT-524, (1) front ctis wheel valve

  3. #3
    2 Star General
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Washington
    Posts
    644
    Thanks
    62
    Thanked 177 Times in 117 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Elijah95 View Post
    Have you ruled out the possibility of fuel drain back? Losing prime can make a mess out of a perfectly good engine on initial start up
    I think he nailed it. Sounds like you have an air leak somewhere between the pt pump and tank.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4
    Sergeant akita91's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    CREVE COUER , ILLINI
    Posts
    75
    Thanks
    86
    Thanked 11 Times in 8 Posts

    Default

    i dont even know about this issue at all,will learn and look up

  5. #5
    Sergeant akita91's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    CREVE COUER , ILLINI
    Posts
    75
    Thanks
    86
    Thanked 11 Times in 8 Posts

    Default

    how do i check air leak ?

  6. #6
    I'm the dude, man. Steel Soldiers Vendor simp5782's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Memphis, TN
    Posts
    6,757
    Thanks
    106
    Thanked 6,549 Times in 2,873 Posts

    Default

    Have you replaced the fuel filter recently? The check valve may be allowing backflow or a bad gasket. Check that before replacing the line. It is a 1/2in fuel hydraulic line. Ditch that and go with 5/8 or 3/4" push lok line and fittings. So you get more fuel flow for added power.
    2008 F-250 6.4L Powerstroke
    1984 AM General XM923A4 ( Big Cam III NTC-400, HT4B turbo, Intercooled, #10 button, Dual fuel Line setup - MRAP Aluminum Radiator - 7" Ram Air Intake system - Dual 115 gallon tanks - Air Conditioning - 145amp alternator - Puradyn Oil Bypass system, CAT 7155 16speed transmission, Oshkosh 55000 Transfer Case, riding on 16.00 AT-3s on HEMTT wheels. )
    M923A1
    M931A2
    M1083
    M1078
    M796 Bolster
    M322 Equipment Trailer
    MEP-804A


    901-318-8353 for Help in and or around the Memphis area or transporting in the southeast. Text me first before calling.

    Tires (HMMWV, 395s, 1600s) and Transportation Vendor

    Wes

    Videos at https://www.youtube.com/results?search_query=5782simp

    https://www.youtube.com/channel/UCTd...D4dOJidPFnmYGA

  7. The Following User Says Thank You to simp5782 For This Useful Post:

    akita91 (01-11-2019)

  8. #7
    4 Star General sandcobra164's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Leesburg, GA
    Posts
    2,891
    Thanks
    160
    Thanked 2,576 Times in 1,044 Posts

    Default

    Sounds about like the NHC-250 in my 5 ton in the cold if I don't use the ether start. It can be parked for a month and fire off in 2 seconds if the temps are warm. Do you have white smoke while you are cranking when cold? If so it sounds like you're truck is doing just fine.
    84 AM General M923 "General Non-Sense"
    85 Chevrolet M1028 CUCV "Sarge"
    05 Silver Eagle M1102 (Sarge's New 4 Wheeler Hauler)

    Gone but not forgotten....
    71 AM General M35A2 "Big Trucks"
    87 Pribbs Manufacturing M105A2

  9. #8
    Sergeant akita91's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    CREVE COUER , ILLINI
    Posts
    75
    Thanks
    86
    Thanked 11 Times in 8 Posts

    Default

    ye i changed it back in september,50 miles since then.hmm,ive been stalking your posts ,gotta check it out again

  10. #9
    Sergeant akita91's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    CREVE COUER , ILLINI
    Posts
    75
    Thanks
    86
    Thanked 11 Times in 8 Posts

    Default

    yeah it smokes hard when cranking and cold after start for 5 min or until i spin around the block

  11. #10
    2 Star General
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Washington
    Posts
    644
    Thanks
    62
    Thanked 177 Times in 117 Posts

    Default

    Before you start spending money on expensive parts start with the cheap basic items. Fuel filter was recently changed so it may not have seated properly. Fuel line replacement is a maintenance item, I would just do it to rule that out and for piece of mind. If that doesn't fix it, start diagnosing other stuff. Have you thought about a block heater? If it's just cold blooded that will help tremendously.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  12. The Following User Says Thank You to 162tcat For This Useful Post:

    akita91 (01-12-2019)

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •