Volt meter wrong and batteries die

Steel Soldiers is supported by:

Ronmar

Member
471
4
18
Location
Port angeles wa
What are the voltages doing WHILE you are pushing the start button. My guess is that the 12V is probably going away when y0u load the circuit by pushing the start button. If so you need to start sampling the voltage along the pathway back toward the batteries until you find where the voltage doesn't drop off when you push start.

if not you may have a bad relay contractor along the start pathway. The recycling symptom sounds like a supply side component(polarity diode) or connection though...
 

coachgeo

Active member
2,680
10
38
Location
North of Cincy OH
... I now have a '94 A0 and a '06 A1R truck that do the same thing!
Yikes your under truck Troll has a twin.... that really sucks.... hopefully though solving one gives you insight into solving the other..... two birds with one stone kinda thing. Best of luck.... am sure you will figure it out.
 

m-35tom

Active member
2,856
18
38
Location
eldersburg maryland
Thanks but run ground wire where? And what is the polarity box? Under the air /hyd pump? How to bypass it?
What is notable is the voltage drop on batteries when starter is engaged. 26 volts to 19 volts indicates a huge current draw so how can there be a problem with polarity box, if it was bad there would be no draw? Plus starter cable goes right to 24 volt side of battery not through the pol box?
Tom
 

Suprman

Active member
6,598
9
38
Location
Stratford/Connecticut
Run a temporary ground wire from the negative on the batteries to the ground on the pdp. And you can run one right to the ground strap coming off the starter going to the frame rail.
 

m-35tom

Active member
2,856
18
38
Location
eldersburg maryland
4 NEW interstate batteries 4 weeks ago. Now 2 completely dead and not chargeable, 1 VERY low capacity and 1 good. Never had any luck with interstate 6TL. So problem solved.
 

m-35tom

Active member
2,856
18
38
Location
eldersburg maryland
The 2 that were DEAD show 13 volts, charge at 5 to 8 amps and with a load instantly go to 0 volts. ??? 3rd one shows 13 volts, with load goes to 8 volts and heads for 0 in a couple seconds.
 

m-35tom

Active member
2,856
18
38
Location
eldersburg maryland
The 4th battery in the group is fine, tests very good. one bad one was in the high side, one in the low side. they were fine for the first couple weeks.
 
Top